ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

Krokiety z kapustą i grzybami przepis



Składniki:

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 dag grzybów suszonych lub 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • vegeta lub kostka rosołowa

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Panierka:

  • 2 jajka
  • bulka tarta

Ponadto:

  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Kapustę jezeli jest zbyt kwasna przed gotowaniem wyplukac. Nastepnie ugotowac z przyprawami - lisc laurowy, ziele angielskie, vegeta, sól, pieprz. Odcedzić i wystudzić.

2. Grzyby wczesniej namoczone ugotować do miękkości. Jeżeli są to pieczarki należy oczyścić, pokroić i podsmażyć na oleju.

3. Cebulę obrać drobno pokroić, podsmażyć na oleju. 

4. Ugotowaną kapustę oraz grzyby jeszcze raz drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę. Połączyć z cebulą i dobrze przyprawić.

5. Robimy ciasto naleśnikowe: Mieszamy mleko, wodę, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli. Po wyrobieniu ciasto powinno być lekko lejące. Odstawiamy na 1/2 godziny, aby mąka spęczniała. Na rozgrzanym oleju smażymy cieńkie naleśniki.

6. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy w kształcie koperty.

7. Panierujemy w jajku i tartej bułce. Smazymy z każdej strony na złoty kolor.

Smacznego!

 

 Kuchnia - Przepisy Adriany 

Przepisy kulinarne tak jak lubisz!

środa, 28 grudnia 2011, adrianamilner

 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl