ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche babeczki z masą budyniową i owocami przepis



Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • maliny, pomarańcze, kiwi

 Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka 
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru (jeżeli budyń jest bez cukru)

Ponadto:

  • Tluszcz i bułka tarta do foremek

 

Wykonanie:

1. Masło wymieszać z mąką, dodać cukier, sól, 2 żółtka i proszek do pieczenia.  

2. Zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki  wylepić ciastem  natluszczone i obsypane bułką tartą foremki.

4. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Celsjusza. Wstawić foremki z ciastem, piec około 15 min., aż się zrumienią na złoty kolor.

Masa budyniowa:

1. Z podanej ilości mleka ugotować budyń. Wystudzić.

2. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puch. Następnie dodawać małymi porcjami budyń i dalej ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. 

3. Babeczki wypełnić masą budyniową i udekorować owocami.  

 Smacznego! 

 

 

                                                Kuchnia - Przepisy Adriany    

                                         Przepisy kulinarne tak jak lubisz!

poniedziałek, 19 grudnia 2011, adrianamilner





Komentarze
2011/12/20 02:40:41
Na pewno sam zrobię bo wygląda wspaniale!
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl

hit counter