ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz czerwony z uszkami

 

Barszcz czerwony to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jedna z najbardziej tradycyjnych zup doskonale komponuje się z uszkami lub krokietami, a przygotowanie  jej nie zajmuje wiele czasu.

 

Składniki na barszcz: 

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 małe suszone grzyby
  • porcja włoszczyzny
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sok z cytryny lub 2 lyzki octu
  • 1/2 lyzeczki cukier
  • 2 szklanki kwasu buraczanego ( niekoniecznie )

Farsz do uszek:

  • 5 dag suszonych grzybów 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz 

Ciasto na uszka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki oleju

Wykonanie:

Barszcz:

1. Buraki i włoszczyznę obrać, umyć, pokroić. Cebulę obrać, przekroić. Warzywa zalać wodą tak by je ledwo przykrywała. Dodać obrane 2 ząbki czosnku i przyprawy. Gotować ok. 10 - 15 min. Odstawić na noc.

2. Przecedzić barszcz.  Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami wody. Odstawić na godzinę, a następnie ugotować.

3.  Ugotowane grzyby włącznie z wywarem  połączyć z barszczem i kwasem buraczanym. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.  Przed podaniem mocno podgrzać. Podawać z uszkami lub krokietami. 

Kwas buraczany:

 Umyte i obrane buraki (ok. 1kg ) pokroić, ułożyć w słoju, zalać przegotowaną wodą. Dodać 2-3 obrane ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zlać do butelki, przechowywać w lodówce.

Uszka:

1. Grzyby zalać zimną wodą na noc. Następnego dnia ugotować i zmielić przez maszynkę. 

2. Posiekaną cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju,  dodać grzyby, 2 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. 

3. Mąkę przesiać na stolnicę dodać szczyptę soli, 1 żółtko oraz wrzącą wodę. Zagnieść ciasto. 

Zawinąć w folię przeźroczystą, odstawić na 20 min.

4. Porcjami wałkować ciasto, a następnie np: szklanką wycinać krążki.  Na środku ułkładać łyżeczką farsz i dobrze sklejać boki. Gotowe uszka układać na posypanej mąką deseczce.

5. W rondlu zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju, następnie partiami wkładać do niej uszka. Gdy wypłyną gotować jeszcze ok. 3 min. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.

Smacznego! 

 

                                         Kuchnia - Przepisy Adriany  

                                         Przepisy kulinarne tak jak lubisz!

sobota, 17 grudnia 2011, adrianamilner

Komentarze
Gość: , *.dip.t-dialin.net
2012/12/14 23:03:55
Hej wlasnie znalazlam twoj przepis na barszcz... napewno jest pyszny ale ja dodaje np. cebul 5 ze skorka opieczonych w piekarniku plus jedna obrana polecam!!!
-
adrianamilner
2012/12/19 18:34:50
Gość: teraz będzie okazja, żeby wykorzystać Twoją podpowiedź :) więc może wrzucę jakieś zdjęcia jak zrobię barszcz ciao! Pozdrawiam gorąco!
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl