ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie w marynacie z cebulą przepis

Śledzie są jednymi z najpopularniejszych ryb w naszej polskiej kuchni, są łatwo dostępne i można je przyrządzać pod różnymi postaciami.  Bardzo lubię je w marynacie octowej.  Coraz częściej mówi się też o ich walorach zdrowotnych. Na swiatecznym stole są pyszną przystawką.

 

Składniki:

  • 80 - 100 dag śledzi
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki 6% octu
  • 4 łyżki cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki oleju

 

Wykonanie: 

1. Przekroić cebulę na pół i pokroić cienko. Przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Odstawić do wystygnięcia.

2. Wodę zagotować z octem z przyprawami oraz z cukrem. Wystudzić.

3. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, układać warstawami na przemian z cebulą w słoiku. 

4. Zimną zalewą zalać śledzie, dodać olej, słoik zamknąć i odstawić w chłodne miejsce (np: do lodówki) na 2-3 dni

    Smacznego! 

 

                                                           Kuchnia - Przepisy Adriany   

                                                    Przepisy kulinarne tak jak lubisz!

poniedziałek, 19 grudnia 2011, adrianamilner

Komentarze
agattekh
2011/12/31 11:42:20
Śledzie to moje ulubione słodycze :-)
-
adrianamilner
2012/01/04 02:34:31
Ja uwielbiam wszystkie ryby :) i na pewno bedzie wiecej przepisow :)
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl