ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

Ptysie z bitą śmietaną i owocami przepis

Pyszne ptysie z bitą śmietaną

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 szklanki bitej śmietany
  • 300 g truskawek
  • cukier puder

Ponadto:

  • tłuszcz do formy

Wykonanie:

1. Szklankę wody zagotować z solą. Do wrzącej wody dodać masło, a gdy sie rozpuści, dodawać mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie sie gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po jajku.

2. Z ciasta łyżką formować ptysie i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 25 minut w 220 st. C. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić bitą smietana i truskawkami. Przykryć odcięta częścią i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

                                           Kuchnia - Przepisy Adriany  

                                       Przepisy kulinarne tak jak lubisz!

środa, 11 stycznia 2012, adrianamilner

Komentarze
russkaya
2012/01/17 07:42:34
Pycha! Do tego z truskawkami :D
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl