ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

** Zakwas na żurek dobre przepisy **

W Święta Wielkanocne pachnący żurek na stole to podstawa. Zakwas na żurek zawsze staram się robić sama. Robi się go bardzo łatwo , a smak zupy świątecznej jest wyjątkowy. 

 Najlepsze przepisy kulinarne dla każdego!

Jak zrobicie zakwas to przepis na żurek znajdziecie tutaj.

 

Składniki:

  • około 1 litra ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kawałek skórki lub piętki z chleba żytniego lub razowego

 

Wykonanie:

1. Do szklanego lub kamiennego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą, wcześniej przegotowaną wodę, mieszamy.

2. Następnie dodajemy pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, skórkę z chleba. Mieszamy ponownie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 doby.( W tym czasie najlepiej nie zbliżać się do niego, nie mieszać i nie trzymać też 4 doby bo nie trzeba )

3. Po tym czasie zakwas na żurek jest gotowy. Wyciągamy tylko skórkę z chleba, zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce.

Oczywiście, nie jest to gotowa zupa. Jest to zrobiony zakwas, który dodajemy do zupy podczas gotowania żurku. Bez tego zakwasu nie ugotujemy żurku.

Jak zrobicie zakwas to przepis na żurek znajdziecie tutaj.

Smacznego!

 

 Kuchnia Przepisy Adriany 

Przepisy kulinarne tak jak lubisz!

piątek, 30 marca 2012, adrianamilner





Komentarze
2012/03/30 06:45:48
Żurek na domowym zakwasie najlepszy. Też robię:)
Pozdrawiam
-
2012/03/30 16:29:20
Nigdy nie robiłam jeszcze zakwasu na żurek, ale zachęciłaś mnie teraz :-)
-
2012/03/30 21:37:56
Jestem laikiem totalnym w sprawie żurku więc wybacz pytanie. Czy znaczy, że żurek jest gotowy, a nie zakwas, na którym go się gotuje? Czyli zawartość słoika mam sobie w święta po prostu podgrzać i mogę zjeść, tak?
-
2012/03/30 21:40:44
A wystarczyło zajrzeć na następną stronę :) Dzięki, już wiem co dalej w sprawie żurku :)
-
2012/03/30 22:08:35
phalange Każde pytanie jest dla mnie bardzo cenne. Pytajcie ile chcecie :) Masz rację, że nie wszystko jest razem w tym przepisie. Zaraz połączę je linkami. Cenna uwaga :) Gorąco pozdrawiam :)
-
2012/03/31 17:58:52
majanaboxing dokładnie najlepszy jest domowy :)
-
2012/03/31 18:00:40
agattekh taki zrobiony samemu jest o niebo lepszy niż kupiony w sklepie, w domu wszyscy oszaleją jak skosztują taki pyszny żurek
-
Gość: , unregister004035178095.c35.178.msk.pl
2012/04/02 11:16:50
witam,czy zakwas trzeba codziennie mieszać?
-
2012/04/02 14:43:59
Gość absolutnie nie mieszać, bo przerywa się fermentację, zamieszać dopiero po ukiszeniu ( po 3dniach), następnie przelać do mniejszego słoika i przechowywać w zimnym pomieszczeniu
-
Gość: , unregister004035178095.c35.178.msk.pl
2012/04/03 19:50:54
ja nie wiem czy mój zakwas się nie zepsuł :( wstawiłam według Twojego przepisu(no może wody dałam ok 750 ml bo więcej mi się do słoika nie zmieściło)
wstawiałam wczoraj a dziś w całej kuchni wydobywa się dziwny zapach .... zajrzałam do zakwasu a on prawie wyszedł ze słoika(został przykryty gazą i obwiązany gumka)
ja wierzchu jest piana.... mam go wyrzucić??:(
-
2012/04/04 02:04:02
Gość piana wychodzi bo fermentuje się Twój zakwas, to znaczy, że bardzo ładnie kisi się, zapach też może być dziwny bo fermentacja ładnie nie pachnie :) nie ruszaj go, bo jak zaczniesz przelewać to się nie ukisi, wszystko jest dobrze, ale masz za małe naczynie do kiszenia
-
Gość: kpusmo, 213-195-145-108.ip.netia.com.pl
2012/10/04 17:53:14
spleśniał mi:( był prawie 4 doby (bez +/- 4) i spleśniał, a dzień wcześniej był ok. nie wierze zeby az taka plesn rozwinela sie w jeden dzien. co moglo byc przyczyna?
-
Gość: kpusmo, 213-195-145-108.ip.netia.com.pl
2012/10/04 17:56:30
przepraszam za komentarz pod komentarzem, ale dopiero teraz przeczytalem o mieszaniu - chyba codziennie zagladalismy do niego, a ze stal dosc wysoko mimo woli wstrzasalismy nim przy podnoszeniu. czy to moglo spowodowac wdanie sie plesni? robic nastepny i wytrzymywac bez zagladania?;)
-
2012/10/04 21:22:13
: Gość: kpusmo, 213-195-145-108 trzeba trzymać się ściśle przepisu i po 3 dobach schować do lodówki, można zaglądać ale nie wolno mieszać bo przerywa się fermentację. Najlepiej jak się w ogóle nie rusza. Po 3 dobach wyciągnąć skórkę z chleba i wstawić do lodówki. Pozdrawiam :) i przepraszam, że dopiero teraz odpisuję
-
Gość: kpusmo, 213-195-145-108.ip.netia.com.pl
2012/10/05 19:19:00
dziekuje za odpowiedz, jak zwolni sie kamionka to robie od nowa:) zdam relacje jak bedzie gotowe
pozdrawiam
-
Gość: kpusmo, 87-205-73-216.adsl.inetia.pl
2012/10/10 18:02:30
żurek ugotowany. przepyszne;) wszystko się udało (z poczatku zapach byl troche nieprzyjemny z daleka, ale po paru godzinach minal). bardzo dziekuje za przepis i pomoc:)
-
2012/10/11 16:47:55
Gość: kpusmo ciesze się bardzo i zachęcam do wypróbowania innych przepisów bo są równie pyszne ;) pozdrawiam!
-
Gość: Deb, cmpc-084-205-025-084.cnet.gawex.pl
2013/01/03 14:53:20
Jak długo można przechowywać taki zakwas w lodówce?
-
Gość: łuki, 87-206-175-204.dynamic.chello.pl
2013/02/02 15:26:30
3 dni to zdecydowanie za mało na zakwaszanie, potem będziecie musieli dolewać butelkę octu winnego, żeby poczuć kwasek. 5-7 dni zależy od temperatury pomieszczenia.
-
2013/02/04 22:56:31
Gość: łuki trochę przesadzasz z tym octem 3-4 doby wystarczy, jeśli trzyma się w ciepłym miejscu. Jeżeli ktoś chce bardzo kwaśny to może trzymać nawet 7 dni. Pozdrawiam
-
2013/02/04 22:58:09
Gość: Deb trzymałam w lodówce miesiąc i był bardzo dobry. Pozdrawiam
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl

hit counter