ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

** Żurek z białą kiełbasą i jajkiem dobre przepisy **

 

Ugotować pyszny żurek na święta to nie jest wielka trudność. Wystarczy dobry zakwas, odpowiednia kielbasa, warzywa, przyprawy i już! Jestem pewna, że Każdy szybko sam przygotuje taką zupę. Ugotowanym żurkiem możemy zachwycić domowników i gości dostarczając im niezapomniane doznania kulinarne. Tak, tak nawet żurek może stać się małym arcydziełem. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam go bardzo, szczególnie domowy, taki zrobiony z "sercem" ;), a przede wszystkim z pyszną kiełbasą i jajkiem.

 Najlepsze przepisy kulinarne dla każdego!


Jak zrobić zakwas możecie sprawdzić tutaj

Składniki:

  • 80 dag białej kiełbasy
  • 30 dag wędzonki
  • włoszczyzna
  • 1 cebula (mała)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 2 suszone grzybki
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 lyżeczki majeranku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pieprz, sól

Ponadto:

  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

1. Warzywa oczyścić, wymyć, pokroić w duże kawałki, włożyć do garnka razem z kiełbasa, wędzonka, zielem angielskim, liściem laurowym i grzybkami zalac zimna woda ( ok 2 litry) i gotować do momentu,az warzywa beda miekkie ( ja gotowalam 1/2 godziny). Jezeli podczs gotowania wowa troche odparuje to nalezy ja uzupelnic.

2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.

3. Z wywaru wyjąć warzywa, kiełbasę i wędzonkę. Wlać zakwas, zagotować. Pokrojona wędlinę, zeszklona cebulę, czosnek oraz majeranek, dołożyć do żurku, przyprawić solą, pieprzem, zagotować. Wlać śmietanę po zagotowaniu.

4. Jeżeli ktoś lubi to można razem z warzywami ugotować ziemniaki. Są również przepisy, które polecają dołożyć 1 łyżkę utartego chrzanu, aby zaostrzyć smak zupy. Ale to już według uznania. Żurek podajemy z ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

Kuchnia Przepisy Adriany  

Przepisy kulinarne tak jak lubisz!

piątek, 30 marca 2012, adrianamilner


Komentarze
2012/03/30 16:30:55
To ja poprosze taka miseczkę, chetnie spróbuję :-)
-
2012/04/01 14:54:19
Uroczy Twój żurek. Ja co prawda wolę na Wielkanoc biały barszcz, ale taki żurek mógłby też zagościć i na dłużej. ;)
-
2012/04/02 10:17:58
agattekh już podaje pyszny żurek ;) jeden? dwa? a może więcej :)
-
2012/04/02 10:36:15
kasia.prezydentowa Tak jak barszcz czerwony jest obowiązkowy przy Wigilii, tak żurek króluje w Wielkanoc ;) ale wiem, że każdy jest przywiązany do swoich tradycji :) a mnie interesują takie właśnie wyjątkowe, regionalne świąteczne potrawy więc idę szukać dalej ciao
-
2012/04/08 00:40:46
ja żurek bardzo lubię :)) piekne zdjęcie;)
-
2012/06/26 11:12:28
Najlepiej użyć białej kiełbasy robionej samemu. Te kupne mają od 45-85 procent mięsa w kiełbasie a reszta to jakiś syf i dodatki. Lepiej wiedzieć co się je.
-
Gość: , eoi72.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/18 21:18:53
W jakiej ilosci wody gotować?
-
2012/12/01 04:43:24
Gość: , eoi72 dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę, należy wlać około 2 litrów wody
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony
Twoja wyszukiwarka




stat4u
Durszlak.pl

hit counter