ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

** Pasztet wieprzowy dobre przepisy - Pork Pate Recipe **

 

Ostatnio postanowiłam zrobić coś dobrego dla moich bliskich. Wymyśliłam, że zrobię pyszny pasztet wieprzowy.  Pasztet idealnie pasuje do kanapek, ja szczególnie lubię z kiszonym ogórkiem. Myślę że  każdemu będzie smakować. 

 

  Pork Pate Recipe. Najlepsze przepisy kulinarne dla każdego!

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 20 dag surowego boczku
  • 20 dag wątróbki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 bułki 
  • 3 jajka
  • pieprz, sól 
  • łyżeczka vegety
  • 2 łyżki oleju

Ponadto:

  • tłuszcz i bułka tarta do formy do pieczenia

 Wykonanie:

1. Ugotować mięso z warzywami z zielem angielskim i liściem laurowym, posolić do smaku (gotujemy aż mięso będzie miękkie, około 1 godz. )

2. Cebulę i czosnek obrać, poszatkować, zeszklić na oleju. Do cebuli dołożyć pokrojoną dość grubo wątróbkę i razem podsmażyć, tak żeby wątróbka się lekko ścieła.

3.  Odcedzone z wywaru mięso wraz z warzywami oraz wątróbką i cebulą zemleć przez maszynkę. Dwie bułki namoczyć w wywarze z mięsa, następne odcisnąć i zemleć przez maszynkę razem ze wszystkimi składnikami trzy razy.

4. Do zmielonych składników dodać 3 jajka oraz gałkę muszkatołową, imbir, pieprz, sól i vegete do smaku. Razem dobrze wszystko wymieszać. 

5. Dwie keksówki lub jedną dużą blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem wysypać tartą bułką i nałożyć przygotowaną masę mięsną.

6. Pieczemy około 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do momentu aż się lekko zrumieni.

 Pork Pate Recipe

Smacznego! 

 

Pasztet wieprzowy przepis

Kuchnia Przepisy Adriany

Przepisy kulinarne tak jak lubisz!

niedziela, 22 kwietnia 2012, adrianamilner





Komentarze
2012/04/24 12:41:25
pasztety uwielbiam, sama jeszcze nie robiłam chyba muszę spróbować, tak mnie zachęciłaś
-
2012/05/04 19:44:06
izaa_a jest pyszny, naprawdę warto zrobić :)
-
Gość: , c-71-57-56-175.hsd1.il.comcast.net
2012/09/05 02:49:58
A co z tym boczkie trzeba zrobić?
-
Gość: zx, staticline18747.toya.net.pl
2012/10/07 22:09:28
Położyć go na łopatce albo na ... brzuszku.
-
2012/10/08 01:10:43
Gość: , c-71-57-56-175.hsd1 dokładnie tak jak mówi Gość: zx :))
-
Gość: , 0xbcb59938.sdbnqu1.dynamic.dsl.tele.dk
2012/12/03 14:24:41
Mieszkam w Danni no i skorzystalam z Polskiego przepisu na pasztet .Wyszedl bardzo dobry.Dzieki i pozdrawiam
-
2012/12/05 00:27:31
Gość: , 0xbcb59938 ciesze się bardzo, że przepis się przydał, ładnie wyszedł i smakował :) Pozdrawiam gorąco!
-
Gość: kuchcik, 82-160-147-3.tktelekom.pl
2013/01/09 10:02:50
wszystko ok tylko ja dusze mieso z jarzynami -wdaje mi sie ze jest bardziej wyrazisty smak.tak to przepisbardzo dobry.
-
Gość: Dziadek, 91-223-119-119.ip.netia.com.pl
2013/04/19 19:51:45
Fajny przepis. Robię dzisiaj ten pasztecik już po raz drugi. Nieco jednak go zmodyfikuję. Myślę, że zbyt długo gotujesz mięso. Ja pogotuję krócej, pasztet będzie mniej się kruszył..
A z tego wywaru wychodzi SUPER zupka. Ja zrobię kapuśniak, ale myślę, że jeszcze inne pyszne zupy na tym wywarze można zrobić...
pozdrawiam
-
Gość: , acwp146.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/06 11:14:08
ja do pasztetu zawsze dodaje różne dodatki np,suszoną żurawinę ...lub całego prawdziwka ale już do foremki ....
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl

hit counter