ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

** Ciasto drożdżowe z truskawkami - dobre przepisy **

 

Jeszcze niedawno temu na niedzielnym stole musiało zawitać drożdżowe ciasto. Każda domowa Gospodyni wiedziała jak go zrobić i nie potrzebowała żadnego przepisu. Przyznam się szczerze, dla mnie to było trudne ciasto do zrobienia i bardzo rzadko go robiłam. Teraz widzę jak bardzo się myliłam. Upiekę kilka ciast drożdżowych, aby przekonać takie osoby jak ja, że nie ma w tym żadnej trudnośći.  Ciasta zrobione w ten sposób są pyszne szczególnie z różnymi dodatkami, także bez dodatków smakują całkiem nieźle. Ciasta drożdżowe wyrabiam mikserem(robotem), bo tak jest zdecydowanie łatwiej, a ręcznie wyrabiam tylko chleb, jak go w ogóle piekę. W najbliższym czasie zrobie też chleb używając mikser. Jestem przekonana, że na pewno sie uda! ;)

 

 

 

                                                       

Składniki:

Ciasto: 

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka 
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 80   g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Ponadto:

  • 50 dag truskawek
  • duża forma 20x35
  • papier do pieczenia

Wykonanie ciasta:

1. Mleko leko podgrzać w większym naczyniu, wsypać 1płaską łyżke cukru, i wkruszyć drożdże, wszystko razem zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.

2. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę, następnie dołożyć białka i jeszcze chwilę ucierać.

3. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. 

4. Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać pozostały cukier, szczyptę soli, wlać utarte jajka, mleko z drożdżami i roztopione masło. Wszystkie składniki razem wymieszać mikserem na gładkie i lśniące ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Drożdze najlepiej wyrastają w temperaturze od 22 stopni do 25 stopni Celsjusza. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

5. Po tym czasie należy jeszcze raz wymieszać mikserem ciasto i przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do podrośnięcia. 

6. W tym czasie wymyć i pozbawić szypułek truskawki. Jeżeli są duże to kroimy na ćwiartki, mniejsze kroimy na połówki. 

7. Na podrośnięte ciasto układamy truskawki. 

8. Robimy kruszonkęNa stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dołożyć masło, wszystko razem posiekać nożem i lekko wymieszać. Kruszonką posypać owoce w cieście. ( Ja kruszonkę starłam na tarce z dużymi otworami).

9. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec około 40 - 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (patyczek musi być suchy).

Smacznego!

 

                                                   Wyrośnięte ciasto

 

                                                   

 

 

                                                      

 

 

Sprawdź też:

                  

Tort                           Ciasto ucierane               Babka                  Ciasto kakaowe

malinowy                   owocami                    czekoladowa             z pomarańczą

 

Ciasto drożdżowe z truskawkami przepis 

Kuchnia Przepisy Adriany

Przepisy kulinarne tak jak lubisz! 

czwartek, 31 maja 2012, adrianamilner


Komentarze
Gość: Angie, eqk141.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/31 09:39:18
Drożdżowe z truskawkami to moje ulubione. Pięknie Ci wyszlo!
-
2012/05/31 14:58:39
mniamm uwielbiam takie ciasta ;)) a zdjęcia są bardzo apetyczne
-
2012/06/01 21:57:50
Gość: Angie bardzo się cieszę, że Ci się podoba, gorąco pozdrawiam! :)
-
2012/06/01 21:58:56
izaa_a ja też bardzo lubię, dlatego zrobię jeszcze więcej :D
-
2012/06/20 11:26:32
Wygląda bosko, aż chcę się je zjeść razem z monitorem :-)
-
2012/06/25 15:42:42
agattekh monitor bardzo proszę zostawić w spokoju ;) bo zaraz pojawią się nowe przepisy równie pyszne ;) i trzeba je obowiązkowo zobaczyć! Gorąco pozdrawiam!
-
2012/06/30 20:58:24
Mniam, mniam ciacho drożdżowe z posypką:)
-
2012/07/01 14:46:30
precelia nie ma to jak dobra posypka ;)
-
Gość: Amela, host-46-186-28-181.dynamic.mm.pl
2012/08/07 22:03:15
Wygląda bardzo apetycznie- sama się staram zrobić takie i szczerze mówiąc wyszedł trochę zakalec, smaczny ale na pewno nie było to ciasto tak pyszne jak Twoje.
-
Gość: Emma, cpc11-nott15-2-0-cust242.12-2.cable.virginmedia.com
2012/09/22 20:00:44
Dziekuje bardzo za swietny przepis!Ciasto wyszlo przepyszne!Aby wiecej tak rewelacyjnych przepisow!Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/09/25 13:07:12
Amela Tak jak napisałam w tekście, kiedyś też wydawało mi się, że to ciasto nigdy nie wyjdzie, ale po kilku próbach okazało się, że ja też potrafię je zrobić :) Tobie też wyjdzie nic się nie martw. Pozdrawiam
-
2012/09/25 13:08:19
Emma Cieszę się bardzo, że przydał się przepis :) Pozdrawiam gorąco!
-
Gość: madzia, public-gprs400177.centertel.pl
2012/11/20 10:27:47
ciasto przepyszne, wyszło idealnie. oczywiście polecam :-)
-
Gość: yyy, 5ad63a54.bb.sky.com
2013/02/06 20:21:59
czyli rozczyn robimy w tym przypadku bez mąki?
-
2013/02/08 21:02:15
Gość: yyy ja zawsze robię rozczyn bez mąki, czyli 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżka cukru, pokruszone drożdże, następnie zamieszać i przykryć ściereczką na 15 min ( drożdże muszą być świeże!). Pozdrawiam! :)
-
Gość: Sylwia, a50.net148.okay.pl
2013/06/17 22:23:31
Super! Przepyszne i przepiękne
-
Gość: , abbn122.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/23 14:35:28
Super przepis. Ciasto wyszło przepyszne
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony
Twoja wyszukiwarka




stat4u
Durszlak.pl

hit counter