ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

** Strucla z kruszonką i kakao **



Struclę drożdżową nie robi się szybko.  Przy robieniu tego ciasta należy uzbroić się w cierpliwość, ale warto ponieważ po upieczeniu jest pachnące i pulchne. Gwarantuję, że będzie smakować wszystkim :) Ciasto może być wypełnione kakao jak w mojej wersji, można także wykorzystać owoce, powidła, marmolady, dżemy itp... Można również rozwałkowane ciasto posypać cynamonem z cukrem i zwinac.  Do wypełnienia pasują również farsze przygotowane na ostro.

 

 

Składniki:

Ciasto: 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła roztopionego
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła 

Ponadto:

  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • papier do pieczenia
  • 2 mniejsze keksówki

Wykonanie:

1.  W małym naczeniu rozkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem , dodac jedną łyżką cukru, wymieszac. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

2.   Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier waniliowy,  szczyptę soli, wbić 2 jajka, a następnie wlać mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto (można mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć nastolnicę oprószoną mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, należy jeszcze raz wyrobić z odrobiną mąki.

4. Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na około 0.5 cm grubości). 

5. 2 łyżki kakao i 1/3 szklanki cukru wymieszać razem. Rozwałkowane ciasto posmarować ropszuszczonym masłem i posypać cukrem z kakao. 

6. Ciasto zwijamy w roladę zaczynająć od wąskiej strony. Przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem ( z tej porcji ciasta ja zrobiłam 2 mniejsze strucle w dwóch foremkach).

7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około jedną godzinę, aż ciasto podwoi swoja objętość. Nie nalezy sie spieszyc.

 

Wykonanie kruszonki:

1. Na stolnicę wsypać 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki masła, posiekać dobrze nożem i mieszać lekko palcami ( nie zagniatać) .

2. Wyrośniętą strucle posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec około 40 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko rumienić przykryć folią aluminiową.

 

Smacznego!

 

Kuchnia Przepisy Adriany

Przepisy kulinarne tak jak lubisz! 

niedziela, 21 października 2012, adrianamilner
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...




Komentarze
izaa_a
2012/10/22 09:53:30
znakomicie wygląda...poproszę kawalek do kawy :)
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl