ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

** Strucla z kruszonką i kakao **



Struclę drożdżową nie robi się szybko.  Przy robieniu tego ciasta należy uzbroić się w cierpliwość, ale warto ponieważ po upieczeniu jest pachnące i pulchne. Gwarantuję, że będzie smakować wszystkim :) Ciasto może być wypełnione kakao jak w mojej wersji, można także wykorzystać owoce, powidła, marmolady, dżemy itp... Można również rozwałkowane ciasto posypać cynamonem z cukrem i zwinac.  Do wypełnienia pasują również farsze przygotowane na ostro.

 

 

Składniki:

Ciasto: 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła roztopionego
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła 

Ponadto:

  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • papier do pieczenia
  • 2 mniejsze keksówki

Wykonanie:

1.  W małym naczeniu rozkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem , dodac jedną łyżką cukru, wymieszac. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

2.   Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier waniliowy,  szczyptę soli, wbić 2 jajka, a następnie wlać mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto (można mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć nastolnicę oprószoną mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, należy jeszcze raz wyrobić z odrobiną mąki.

4. Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na około 0.5 cm grubości). 

5. 2 łyżki kakao i 1/3 szklanki cukru wymieszać razem. Rozwałkowane ciasto posmarować ropszuszczonym masłem i posypać cukrem z kakao. 

6. Ciasto zwijamy w roladę zaczynająć od wąskiej strony. Przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem ( z tej porcji ciasta ja zrobiłam 2 mniejsze strucle w dwóch foremkach).

7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około jedną godzinę, aż ciasto podwoi swoja objętość. Nie nalezy sie spieszyc.

 

Wykonanie kruszonki:

1. Na stolnicę wsypać 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki masła, posiekać dobrze nożem i mieszać lekko palcami ( nie zagniatać) .

2. Wyrośniętą strucle posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec około 40 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko rumienić przykryć folią aluminiową.

 

Smacznego!

 

Kuchnia Przepisy Adriany

Przepisy kulinarne tak jak lubisz! 

niedziela, 21 października 2012, adrianamilner


Komentarze
2012/10/22 09:53:30
znakomicie wygląda...poproszę kawalek do kawy :)
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony
Twoja wyszukiwarka




stat4u
Durszlak.pl

hit counter