ZOBACZ! Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu
** Strucla z jagodami **Upiekłam kolejne ciasto, które możecie wykorzystać na święta. Nie wszyscy lubią mak więc dzisiaj przygotowałam strucle w inny sposób. Tym razem wypełniłam ją jagodami, ale równie dobrze smakuje z marmoladą, powidłami itp.. Polecam! (jagody mogą być mrożone) :)
Składniki: Ciasto:
Ponadto:
Wykonanie: 1. W małym naczeniu rozkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem , dodac jedną łyżką cukru, wymieszac. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, wbić 2 jajka, a następnie wlać mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto (można mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć nastolnicę oprószoną mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, należy jeszcze raz wyrobić z odrobiną mąki. 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na około 0.5 cm grubości). Na rozwałkowane ciasto rozłożyć równomiernie jagody, a następnie zwinąć w roladę zaczynając od wąskiej strony. 5. Ciasto przekładamy łączeniem pod spod, do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia ( z tej porcji ciasta ja zrobiłam 2 mniejsze strucle w dwóch foremkach). 6. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około jedną godzinę, aż ciasto podrośnie. Nie należy sie spieszyć. 7. Wyrośniętą strucle włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego! piątek, 07 grudnia 2012, adrianamilner
Komentarze
izaa_a
2012/12/08 14:14:11
wooow alez apetycznie wygląda :)) poprosze kawałeczek
grazyna2212
2014/05/05 12:10:24
Strucla z jagodami wygląda wyśmienicie :) Osobiście jestem łasuchem i uwielbiam prawie każde ciasto z owocami , po prostu super. Atak w ogóle to pięknie wygląda ta warstwa cukru pudru na cieście :)
|
![]() ![]() |