ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
Blog > Komentarze do wpisu

** Pączki - Tłusty Czwartek**

Zapraszam na pączki!

Zbliża się Tłusty Czwartek więc jak by się mogło obyć bez kochanych pączków, 
przecież wszyscy je uwielbiamy. W niedzielę, gdyż jest najwięcej czasu, 
od samego rana zabralam sie do pieczenia. Znalazłam następny przepis na paczki i 
chciałam sie nim podzielić z Wami. Paczki udaly sie wspaniale, wyszly bardzo, bardzo... pyszne. Tak jak już pisałam wcześniej, wszystkie wypieki drożdżowe wymagają trochę poświęcenia 
i cierpliwości, ale efekt końcowy jest zachwycajacy. Jeżeli chodzi o kalorie, to 
proponuję, aby w ostatni tydzień karnawału o nich zapomnieć ;) Życzę Wszystkim 
udanych wypieków, wspaniałych nastrojów i super zabawy w te ostatnie dni 
Karnawału!

 



Składniki:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej + 1/2 szklanki do wysypania stolnicy
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (ciepłego)
  • 60 g świeżych drożdźy
  • 70 g masła ( rozpuszczonego )
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia ( ja piekłam na oleju, ale można też użyć  smalcu ok 70 dag)
  • cukier puder do posypania pączków lub lukier do polania
  • 1 słoik dżemu/konfitury do nadziewania pączków

Wykonanie:

1. Do 1/2 szklanki ciepłego mleka wsypać 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże, 
mieszamy, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na ok. 15 minut by wyrosły.


2. Mąkę, sól przesiewamy przez sito do miski. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem 
i cukrem waniliowym na puszysty koggel mogel.


3. Do mąki dodajemy rozczyn z  drożdży, utarte jajka, resztę ciepłego mleka, rozpuszczone masło oraz alkohol ( spirytus), wyrabiamy około 15-20 minut. Można użyć robot kuchenny.


4. Gdy już pięknie wyrobimy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe 
miejsce. Można przy grzejniku ( ja wstawiłam miskę do naczynia z ciepłą wodą , nie goraca). Ciasto rośnie około 1.5 godziny, musi podwoić swoją objętość.


5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice wcześniej wysypaną mąką. Kilka razy 
lekko zarobić w celu by uciekło powietrze. Następnie ciasto rozwałkować na 
grubość około 2 cm i wykrawać szklanką lub foremką koła.  Ułożyć na desce wysypanej mąką, przykryć ściereczką i znowu odstawić w ciepłe miejsce na około 1h aby podrosły. 


6. Tłuszcz rozpuścić w szerokim rondelku, gdy już jest mocno nagrzany, wrzucić 
pierwszy pączek dla sprawdzenia ( zwrócić uwagę aby pączki odwrócić podczas 
wrzucania do tłuszczu, tak by górna powierzchnia piekła się w pierwszej 
kolejności, pączki, które leżą na stolnicy mają spłaszczone spody, gdy 
odwrócimy je, to mają czas  jeszcze podrosnąć ). Paczki pieczemy w glebokim tluszczu.  Podczas pieczenia wygodnie jest odwracać pączki długą drewnianą wykałaczką do szaszłyków.


7. Upieczone pączki wyciągamy łyżką cedzakową na  ręcznikowy papier, aby 
obciekły z tłuszczu. Następnie pączki nadziewamy dżemem używając końcówki do 
ozdabiania tortów. (Ja nie zdążyłam bo goście przyszli wcześniej niż planowali 
;)) Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Przepis na lukier znajdziecie w przepisie Pierniczki. Do lukru dolałam odrobinę wrzącej wody ( do pączków taki lukier jest lepszy , łatwiej się polewa i ładnie błyszczą ;))

 


Smacznego!


Wyrośnięte ciasto na pączki.


Wyrośnięte pączki do pieczenia. ( Troszkę za blisko leżą, zostawcie im większe odstępy, żeby się nie sklejały jak urosną )

Gotowe pączki. ( Bez nadzienia, bo goście przyszli wcześniej i nie chcieli czekać ;))

środa, 06 lutego 2013, adrianamilner

Komentarze
natalkaa1992
2013/02/06 20:53:47
jakie puszyste i jak pysznie wyglądają:)
-
adrianamilner
2013/02/06 21:31:01
natalkaa1992 chcesz gryza? ;p możesz się poczęstować ;))
-
izaa_a
2013/02/07 10:23:00
ja niestety w tym roku tylko sklepowe ;)) wiec chętnie Twojego bym porwała
-
agattekh
2013/02/07 18:12:39
Ja już dzisiaj zjadłam 3 pączki, jak dla mnie to dużo, ale na takiego domowego to jeszcze bym się skusiła :-)
-
nathalia8
2013/02/13 10:34:33
jakie piekne!i takie puszyste!mmmniam:)
-
lutka40
2013/02/16 22:50:06
Puszyste ,cudowne !

Fajnie ,że jesteś
-
Gość: mata do jogi, 178.218.232.*
2013/12/18 14:07:26
Kocham ten dzień i jednocześnie nienawidzę:D
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl