ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.
niedziela, 21 września 2014

                                                                Tajemna wiedza kuchenna                                                                 

 

Piernik będzie miał ciekawą strukturę, jeżeli wrzucimy do niego trochę drobno startej marchewk

Ciasto biszkoptowe będzie bardziej puszyste gdy część mąki pszennej ( ale nie więcej niż 1/3  zastąpimy mąką ziemniaczaną

Keks będzie miał bardziej zwartą konsystencję, jeśli zamiast mleka do ciasta dodamy śmietany

                                                                                                                                               

 

 

środa, 13 lutego 2013


Zbliżają się Walentynki dzien zakochanych. Z tej okazji zrobiłam pyszny torcik owocowy w kształcie serduszka. Jeśli nie macie takiej foremki, to proponuję upiec biszkopt w normalnej tortownicy, a później wyciąć w nim serduszko np: od szablonu. Masa jabłkowa w tym torciku jest wyśmienita. Dobrze się komponuje z pozostałymi owocami. Takim tortem na pewno zaskoczymy ukochaną osobę. Wszystkim zakochanym życzę pięknych chwil w tym wyjątkowym dniu. 


środa, 06 lutego 2013

Zapraszam na pączki!

Zbliża się Tłusty Czwartek więc jak by się mogło obyć bez kochanych pączków, 
przecież wszyscy je uwielbiamy. W niedzielę, gdyż jest najwięcej czasu, 
od samego rana zabralam sie do pieczenia. Znalazłam następny przepis na paczki i 
chciałam sie nim podzielić z Wami. Paczki udaly sie wspaniale, wyszly bardzo, bardzo... pyszne. Tak jak już pisałam wcześniej, wszystkie wypieki drożdżowe wymagają trochę poświęcenia 
i cierpliwości, ale efekt końcowy jest zachwycajacy. Jeżeli chodzi o kalorie, to 
proponuję, aby w ostatni tydzień karnawału o nich zapomnieć ;) Życzę Wszystkim 
udanych wypieków, wspaniałych nastrojów i super zabawy w te ostatnie dni 
Karnawału!

wtorek, 05 lutego 2013

 

Następne pyszne ciasto, które cieszy się dużym powodzeniem. Uważam, że wszystkie ciasta z miodem są wspaniałe, a w połączeniu z biszkoptem i masą budyniową - palce lizać! :) Należy tylko pamiętać, że ciasta miodowe wymagają dobowego leżakowania w chłodnym miesjscu. Osobiście wkładam do lodówki i lekko przykrywam folią spożywczą. Wyciągam z lodówki pół godziny przed pokrojeniem. Polecam, pycha!

poniedziałek, 24 grudnia 2012

 

Słodkości nigdy za dużo, dlatego prezentuje kolejne wspaniałe świąteczne ciasteczka, ktore pieknie ozdobia podczas Swiat nasz stol. 

  Święta tuż tuż, mamy mało czasu, czasmi praca i inne obowiązki nie pozwalają nam na wyszukane wypieki, dlatego polecam Wam piernik, który robi się bardzo szybko, ładnie wygląda na świątecznym stole i jest bardzo smaczny. 

sobota, 08 grudnia 2012

Ciasta z jabłkami robi się błyskawicznie. Wykonanie nie sprawia żadnej trudności, nawet osoby, które nie mają wielkiego talentu do pieczenia, mogą śmiało podjąć się tego zadania. Przepadają za nimi nie tylko dzieci, także dorośli nie potrafią sie oprzeć tej pokusie ;) Herbata z cytryną, ciastko i dobra książka to najlepszy zestaw na długie wieczory. 

 

piątek, 07 grudnia 2012

Upiekłam kolejne ciasto, które możecie wykorzystać na święta. Nie wszyscy lubią mak więc dzisiaj przygotowałam strucle w inny sposób. Tym razem wypełniłam ją jagodami, ale równie dobrze smakuje z  marmoladą, powidłami itp.. Polecam! (jagody mogą być mrożone) :)

 

środa, 05 grudnia 2012

Uszka z grzybami to jedna z najważniejszych potraw wigilijnych, robi się je do barszczu czerwonego na kolację wigilijną. Na tą pyszną potrawę czekam zawsze cały rok. Uszka z grzybami smakują mi tylko podczas kolacji wigilijnej i w dzień Bożego Narodzenia. Na inne okazje robię uszka, ale już nie z farszem grzybowym tylko np: z mięsnym. Polecam!

 

Tutaj znajdziecie pyszny przepis na barszcz czerownny

wtorek, 04 grudnia 2012

 

Ciasto marchewkowe robi się coraz bardziej popularne. W smaku przypomina owocowy placek. Podczas pieczenia marchewka pięknie się rozpieka, co czyni ciasto miękkie. Najlepiej smakuje z dodatkiem przypraw korzennych takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa czy imbir. Osobiście do przepisu dołożyłam orzechy,można też znaleźć przepisy z suszonymi owocami. Wyjątkowy, delikatny smak nadaje mu użyty serek kremowy do masy.Ciasto wyszło bardzo smaczne polecam :) 

Coraz bliżej Święta, czas pędzi jak szalony, zaczynamy szukać potraw i wypieków na Boże Narodzenie. Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszny chlebek dyniowy z korzenną nutą. Wszyscy moi znajomi bardzo go lubią, więc może i Wam przypadnie do gustu.

piątek, 16 listopada 2012

 

Tarta z jabłkami to jesienny wypiek. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim foremkę, dołożyć podsmażone z cukrem i cynamonem jabłka i do pieca. Podczas pieczenia takiej pyszności w domu od razu poprawia się atmosfera, unoszący się zapach cynamonu momentalnie poprawia nam w jesienny wieczor nastrój. Tartę można podawać z bitą śmietaną lub z waniliowymi lodami. Niektórzy podają razem - bitą śmietanę i lody. Moim gościom życzę przyjemnych jesiennych wieczorów z pyszną tartą.

czwartek, 08 listopada 2012

 

" Francuzi mówią, że w sprawach miłości i jedzenia niczego nie należy sobie odmawiać "  :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl
tutaj