ZOBACZ!  Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem.

Ciasta

wtorek, 05 lutego 2013

 

Następne pyszne ciasto, które cieszy się dużym powodzeniem. Uważam, że wszystkie ciasta z miodem są wspaniałe, a w połączeniu z biszkoptem i masą budyniową - palce lizać! :) Należy tylko pamiętać, że ciasta miodowe wymagają dobowego leżakowania w chłodnym miesjscu. Osobiście wkładam do lodówki i lekko przykrywam folią spożywczą. Wyciągam z lodówki pół godziny przed pokrojeniem. Polecam, pycha!

niedziela, 21 października 2012



Lekkie ożeźwiające ciasto pełne zapachów świeżych owoców. Do przepisu możemy wykorzystać również owoce mrożone lub z kompotu

poniedziałek, 23 lipca 2012

Ostatni raz takie muffinki robiłam na jesieni, są wspaniale do porannej kawy w weekend. Kocham pięknie pachnącą poranną kawę z pysznym domowym wypiekiem. Polecam tym razem muffinki z owocami sezonowymi. Miałam w lodówce maliny więc je wykorzystałam. Muffinki oczywiście nie zjadłam sama chętnych nie brakowało, były naprawdę dobre.

niedziela, 15 lipca 2012

 

 

Jest letni piękny dzień. Zaprosiłam znajomych na ciasto i kawę, ponieważ jeszcze nic nie upiekłam więc szybko udałam się do kuchni i do pracy. Znalazłam przepis na pyszne ciasto z owocami sezonowymi, (czyli u mnie w tym momencie są jagody i truskawki ) oraz kruszonką kokosową. Dawno tego ciasta nie piekłam, ale pamiętam, że nigdy długo nie leżało na stole. Mam nadzieję, że i tym razem będzie smakowało moim wspaniałym gościom. Mam niewiele czasu, a to ciasto robi się bardzo szybko.

 

piątek, 13 lipca 2012
czwartek, 31 maja 2012

 

Jeszcze niedawno temu na niedzielnym stole musiało zawitać drożdżowe ciasto. Każda domowa Gospodyni wiedziała jak go zrobić i nie potrzebowała żadnego przepisu. Przyznam się szczerze, dla mnie to było trudne ciasto do zrobienia i bardzo rzadko go robiłam. Teraz widzę jak bardzo się myliłam. Upiekę kilka ciast drożdżowych, aby przekonać takie osoby jak ja, że nie ma w tym żadnej trudnośći.  Ciasta zrobione w ten sposób są pyszne szczególnie z różnymi dodatkami, także bez dodatków smakują całkiem nieźle. Ciasta drożdżowe wyrabiam mikserem(robotem), bo tak jest zdecydowanie łatwiej, a ręcznie wyrabiam tylko chleb, jak go w ogóle piekę. W najbliższym czasie zrobie też chleb używając mikser. Jestem przekonana, że na pewno sie uda! ;)

niedziela, 13 maja 2012
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
 sledzie w marynacie  salatka jarzynowa  pierogi z kapusta i grzybami  pierniczki
 krokiety z kapusta i grzybami  pasztet wieprzowy  karp smazony  barszcz czerwony




stat4u
Durszlak.pl